Zöld Óvoda

Minden, ami Zöld Ovi, képekben ⇒

 

A kézmosás világnapja

2017. október 03. - Borsós Zsófia-Zöldítő

Október 15. a kézmosás világnapja, az alkalom célja,

hogy felhívja a figyelmet a helyes kézmosás fontosságára.

Az óvodában is foglalkozhatunk a jeles nap kapcsán a tisztálkodás, testápolás témájával: 

1. Dal a kézmosásról:

Youtubeon megtalálható a Symbo Alapítvány dala 

Szöveg: Tóth Krisztina Zene: Gryllus Vilmos 

2. A tisztálkodás témájához kapcsolódó találós kérdések: 

Csúszik, mint a csiga bőre,
Tiszta lesz a kezed tőle.
Fújhatsz buborékot belőle,
De elpattan, ha leesik a kőre.
(szappan)
 

Nagy hidegben jég leszek,
Nagy melegen pára
Szárazságban rálocsolnak, fűre meg a fára
(víz)

 

Sok foga van, mégsem rág,
Hajadnak szab új irányt,
Kis kócosnak ő segít,
Rendezni az üstökét.
(fésű)

 

Szivárványszínű
Gömbölyű, könnyű
Felszáll, felröppen
Szétpukkan könnyen.
(szappanbuborék)

  3. Alkotás a gyerekek kéznyomaiból:

Kép forrása: Pinterest 

 

Ökotudatos testápolás

2017. október 03. - Borsós Zsófia-Zöldítő

Aktuális téma a kézmosás világnapjához kapcsolódóan az ökotudatos testápolás témája. Fontos, hogy legyünk tisztában az általunk használt kozmetikai készítmények összetevőivel, illetve használatuk várható hatásaival. Az egészségünk megóvása miatt fontos, hogy minél természetesebb módon őrizzük meg bőrünk szépségét.

Bőrünk nagyon nagy felületen érintkezik a külvilággal - hat rá a napfény, a szél, a forróság, a fagy, a légszennyezés és a tisztítószerek. Fontos tehát, hogy megvédjük ezektől a hatásoktól. Bőrünk ugyan rendelkezik természetes védekezőrendszerrel, de ez sokszor kevésnek bizonyul (pl.: nagyvárosi környezetben), illetve esetenként mi magunk is közrejátszunk abban - különféle kozmetikumok használatával –, hogy eltűnjön felületéről természetes védőköpenye, a hidrolipid film.

A bőrünk állapotán elsősorban nem kívülről, hanem belülről tudunk változtatni: fontos az egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel. A krémezéssel csak a külső hámréteget befolyásolhatjuk. Kerüljük a káros összetevőket, például a kőszénkátrányt tartalmazó készítményeket.

Kép forrása: Pixabay 

Keressük a természetes növényi alapanyagokból készült krémeket, dezodorokat, szappanokat. Ha házilag készítjük el a kozmetikumokat biztosak lehetünk az összetevők tisztaságában, és nincs szükségünk tartósítószerekre, adalékanyagokra sem. Következzen ehhez néhány recept:

Dezodor

Fél pohár étkezési keményítőt és fél pohár szódabikarbónát keverjünk össze annyi kókuszzsírral, amennyit felvesz (körülbelül 8-10 ek). Az elkészített krémes dezodort tégelybe tölthetjük miután teafa, levendula vagy citrom illóolajjal illatosítottuk (kb. 5-10 csepp).  

Testápoló

A kókuszzsír kiválóan alkalmas a bőr ápolására, ha testápolót készítünk belőle vegyíthetjük mandula olajjal is. Az arány 3:1 legyen, a kókuszzsír javára. Az alapanyagokat gőz felett olvaszthatjuk, keverhetjük össze, 10 csepp illóolajat is adhatunk hozzá.

Ajakír

Olvasztott méhviaszból könnyen készíthetünk ajakápolót, melyet gőz fölött olvasztva kókuszzsírral vegyíthetünk. Az ajakírt tégelyben tárolhatjuk.

Kép forrása: Pixabay 

Felhasznált és ajánlott irodalom: 

Lukrécia kencéi 

Ökoanyu 

Móra Veronika (szerk.): Testápoló kislexikon. Ökotárs Alapítvány, Budapest, 2001.

 

Reptethető madarak papírból

2017. október 03. - Borsós Zsófia-Zöldítő

A madármegfigyelési világnap és az állatok világnapja is alkalmat ad arra, hogy foglalkozzunk a madarakkal, előkészítsük a madáretetést. A madarak megismerésére jó lehetőséget kínál az állatok másának elkészítése, mely segít a madarak jellegzetességeinek tudatosításában is.

1. Repülő madár egy A4-es lapból 

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

Az elkészítés menete:

Videó forrása: Youtube 

2. Repülő madár WC-papír gurigából

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

A leírás itt található

3.  Kézre húzható madár

 Kép és ötlet forrása: Pixabay 

 

Állatok világnapja és madár megfigyelési világnap

 2017. október 03. - Borsós Zsófia-Zöldítő

Az állatok világnapja

A zöld jeles nap vallási ünnephez kötődik, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének napja október 4. Szent Ferenc gazdag posztókereskedő fiaként látta meg a napvilágot 1181-ben, fiatalon tékozló életet élt, majd elutasítva a földi javakat, rendet alapított. Szent Ferenc értette az állatok nyelvét és védelmezte őket. A zöld jeles nap egyrészt az állatok védelmére másrészt a felelős állattartásra felhívja fel az emberek a figyelmét.

 
   

Kép forrása: Pixabay 

Madármegfigyelési világnap

Október első hétvégéjén ünnepeljük a jeles napot, melynek célja, hogy még jobban megismerjük a madarakat. A  BirdLife International kezdeményezésére 1992-től évről-évre madármegfigyelési programokat rendeznek világszerte a zöld jeles nap alkalmából.

 Néhány ötlet a jeles napok óvodai megünneplésére:

 
   

1. Készítsünk fészket papírból, tapétaragasztóval:

Képek forrása: Pinterest 

2. Játsszunk ügyességi játékokat:

Csipesszel kell megetetni a fiókákat magokkal és fonal gilisztákkal

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

3. Csoportosítsuk az állatokat játékosan:

Képek forrása: Pinterest 

4. Készítsünk állatkereső alagutat:

A torna alagút belsejébe éjszakai állatok körvonalait rajzoltuk meg arany tollal. A gyerekek bekúszhatnak a sötét takaróval leterített alagútba, és a magukkal vitt dinamós zseblámpa fényénél megkereshetik az összes felrajzolt állatot. Az alagútból kimászva a bent látott állatok árnyképét és fényképét párosíthatják, megbeszélve a bent szerzett tapasztalatokat.

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

5. Készüljünk elő a madáretetésre:

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

 

    Nem akar megfulladni a szemétben?

     2017. szeptember 19. Szerző: Abigail

Nem kell egyik napról a másikra Zöld Hőssé válnunk, fokozatossággal is lehetünk tudatosak. Egyszerre mindig csak egy környezetbarát megoldással próbálkozzunk, majd annak rutinná válása után jöhet a következő kis lépés. Cikkünkben három egyszerű tippet mutatunk be.

Palackos víz helyett újratölthető kulacs
Az üdítőital-gyártók az 1970-es években kezdték rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél nagyságrendekkel drágább, környezeti problémákat okozó és vitatott adalékanyagokat tartalmazó palackokból igyanak vizet. A palackok legyártásához háromszor annyi vízre van szükség, mint amennyi a flakonba kerül. Mindezek tetejébe a műanyag gyártása során keletkező szennyvíz használhatatlanná válik a felhasznált kémiai összetevők miatt, így a palackozott vizek fogyasztásával hatványozottan terheljük érzékeny vízbázisainkat.


Egy-egy palackozott víz árának 90 százalékát a csomagolás viszi el, vagyis olyan eszközért fizetünk, amelyet néhány perc után eldobunk. Ezeknek a palackoknak az anyaga általában szelektív gyűjtés révén újrahasznosítható, ugyanakkor csak gyenge minőségű termék készíthető belőle. A nem szelektív kukában kikötő palackok évszázadokra konzerválódnak a hulladéklerakókon, vagy légszennyező anyagokká alakulnak át az égetőkben, de a legrosszabb esetben akár a természetbe is kikerülhetnek(egy 2015-ös kutatás szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül a szárazföldről az óceánokba).


Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvízénél, pedig a fejlett országokban – így Magyarországon is – a csapból érkező víz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet alaposabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket.

Mit tehetünk?
A környezetünkre, az egészségünkre és a pénztárcánkra káros palackozott vizek helyett használjunk fémből vagy üvegből készült, saját kulacsot! És hogy ez ne járjon kényelmetlenséggel, és ne legyen szükségünk palackozott vizek vásárlására, mindig legyen nálunk a kulacsunk, amit bárhol újra tudunk tölteni csapvízzel.

Kevesebb fast fashion, több ökotudatos ruha
A fast fashion márkák ruháinak és kiegészítőinek árnyoldala ma már köztudott: az egyes darabok olcsóságát azok minősége is megsínyli. Az is egyre szélesebb körben ismert, hogy a gyártók az áraikat harmadik világbeli, olcsó munkaerő kizsákmányolásával tartják alacsonyan. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a divatipar a világ második legkörnyezetszennyezőbb iparága is egyben. 2010-ben több mint 150 milliárd ruhadarabot termelt egyetlen év leforgása alatt: ebből a mennyiségből a Föld lakóinak egyenként húsz új ruha juthatna.

A probléma igen összetett, az alapanyagok megtermelésétől kezdve egészen a ruhák szemétté válásáig maga a folyamat 101 lépésből áll. Az említett 150 milliárd darab elkészítéséhez 70 millió hordónyi olajat dolgoznak fel, és a divatiparnak köszönhető az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 10 százaléka is. Az ivóvizünk szennyezéséért folytatott versenyben az ágazat ezüstérmes, ahogyan a termeléshez és gyártáshoz felhasznált környezet- és egészségkárosító vegyszerek mennyisége is tetemes.

A fast fashion márkák gyártóinak célja, hogy minél több ruhát vásároljunk tőlük, ezért éves szinten – a korábbi kettő (tavaszi-nyári és őszi-téli) helyett – 52 kollekcióval jelentkeznek, a reklámok segítségével pedig elhitetik velünk, hogy szükséges a legújabb trendek alapján öltözködnünk. Ennek köszönhetően az Európai Unióban éves szinten 5,8 millió textilt dobunk ki, aminek csak a negyedét hasznosítják újra, a többi hulladéklerakóra vagy égetőbe kerül.

Mit tehetünk?
Vásároljunk kevesebb ruhát, és lehetőleg kerüljük a fast fashion boltok kínálatát! Vigyázzunk meglévő ruháinkra, a megunt darabokat pedig ajándékozzuk el kidobás helyett. Ha mindenképp újra van szükségünk, beszerezhetjük használt ruhákat árusító boltban is, vagy varrathatunk magunknak hazai varró segítségével. Egyre több ökotudatos, valamint hulladékruhából dizájnos darabokat készítő magyar tervező munkája is elérhető már. És ne feledjük: a pénzünk szavazat, és nem mindegy, mi mellett tesszük le voksunkat!

Csökkentsük a húsfogyasztásunkat!
Az utóbbi ötven év során étkezési szokásaink nagyobb változásokon mentek keresztül, mint a korábbi évezredek alatt. Az egykor ünnepi kiváltságnak számító húsfogyasztás az ipari állattartásnak és a fogyasztói társadalomnak köszönhetően a napi étkezések szerves részévé vált. Az 1950-es évek óta a húsfogyasztás megötszöröződött, az 1970-es évek óta megduplázódott, 2013-hoz képest pedig 2025-re újból megduplázódhat. Ennek oka részben a népességrobbanás, ugyanakkor fejenként is egyre több húst eszünk; mi magyarok például éves szinten 60 kilót.
Ez nemcsak egészségi szempontból kedvezőtlen, hanem a környezetre is káros. Az egészséges mértéket az állati fehérjék esetében jellemzően 20 százalékkal, míg az állati zsiradékokkal 60 százalékkal lépjük túl, ezzel szemben növényi élelemből 25 százalékkal kevesebbet fogyasztunk, mint amennyi az egészségünket szolgálná. Mindezek következtében a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatán túl megnöveljük számos egyéb kór kialakulásának a lehetőségét.
Mindeközben túlzott húsfogyasztásunkkal a környezetünkre is végzetes csapásokat mérünk. Az elérhető édesvízkészlet 70 százalékát jelenleg a világ mezőgazdasága használja fel, amelynek egyharmada kizárólag az állattenyésztésre megy el, de a megtermelt gabonanövények több mint 40 százalékát is az állattenyésztés során használják fel. Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 15 százalékáért is az állattartás felelős. Érdemes tudni, hogy míg egy focipályának megfelelő földterület 1–4 húsevő embert képes kiszolgálni, egy ugyanekkora területről 15 növényi étrendű ember is jól tud lakni, 1 kilónyi zöldség előállításához pedig 300 liter vízre van szükség a sertéshús kilónkénti 6 ezer literjéhez képest.


Mit tehetünk?
Nem kell egyből a vegetáriánus étrendre váltani. Már azzal is sokat segíthetünk mind a környezet megóvása, mind saját egészségünk szempontjából, ha csökkentjük a vörös húsok fogyasztásának mennyiségét, és helyettük inkább minőségi halat, csirkét eszünk, valamint növeljük a zöldségek, gyümölcsök és gabonák arányát az étkezések során. Ezen felül csökkenthetjük a hús mennyiségét az étrendünkben, például akár húsmentes napok beiktatásával. 

Közvetlen forrás: greenfo.hu 

Kump Edina cikke teljes terjedelmében elolvasható a HVG Extra Business 2017/2-es számában

 

Otthon is zölden: fenntartható takarítási tippek

 2017. szeptember 08. - Borsós Zsófia (ZÖLDÍTŐ)

Házunk, lakásunk tisztán tartása természetes igényünk, de nem mindegy, hogy a kívánt hatást mivel érjük el. A vegyi úton előállított takarítószerek nagy része károsítja nem csak a bőrünket, hanem légútjainkba kerülve irritáló és allergiás hatást is kiválthatnak. Kisgyermekes családoknál különösen fontos, hogy a gyerekek ne kerüljenek kapcsolatba ilyen anyagokkal. A lefolyón távozó vegyszerek azután (a nem teljes körű szennyvíztisztítás miatt) akár élő vizeinket és azok élővilágát is károsítják, valamint a talajt is szennyezhetik, végül pedig visszajutnak hozzánk.  

Szeptemberben ünnepeljük a takarítási világnapot, ezért a jeles nap apropójából összegyűjtöttünk pár környezetbarát takarítási ötletet.

Kép forrása: Pixabay 

Kád, mosdókagyló tisztítása

Szórjunk szódabikarbónát a tisztítandó felületre, locsoljuk meg ecettel, hagyjuk körülbelül 10 percet pezsegni, majd dörzsöljük át a felületet és öblítsük le bőséges forró vízzel. 

Eldugult lefolyó

Öntsünk egy fél pohár szódabikarbóna port a lefolyóba, ezt kövesse egy pohár ecet, majd pár perc múlva egy kanna forró vizet öntsünk bele.

Kép forrása: Pixabay 

Mikrohullámú sütő tisztítása

1 pohár vízbe tegyünk 1/2 dl ecetet (vagy ½ citrom levét), melegítsük 3-5 percig, majd miután kivettük a poharat, egy ronggyal töröljük le a sütő falára kiült párát.

Fa bútorok ápolása

Keverjünk össze 1 rész citromlevet és 1 rész olíva olajat, ronggyal dolgozzuk el a felületen, és egy másikkal töröljük le.

Kép forrása: Pixabay 

Tükör tisztítása

5:1 arányban tegyünk vizet és ecetet egy szórófejes flakonba, ezzel spricceljük be a tükröt, majd töröljük szárazra.

 

A környezetbarát takarítási tippek tárháza végtelen, korábban már említettük a Tudatos Vásárlók Egyesületének  videóját, mely sok gyakorlati tanáccsal szolgál:

 Videó forrása: Youtube 

 

Autómentes nap

 2017. szeptember 08. - Borsós Zsófia (ZÖLDÍTŐ)

1997 óta ünnepeljük meg a jeles napot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a motorikus és elavult közlekedési eszközök okozta környezetszennyezésre. A programok általában a kerékpáros és a közösségi közlekedést is népszerűsítik. A kezdeményezés Franciaországból indult, az EU tagállamokban mára már hagyománnyá vált a megünneplése, illetve megrendezik az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatot is melynek programjairól az alábbi weblapon tájékozódhatunk: http://emh.kormany.hu

További tevékenységek a zöld jeles nappal kapcsolatban:

1. Alkossunk buszt:

2.  Játsszunk a közlekedési táblákkal:

Építhetünk papírból úthálózatot, valamint hurkapálca, színes kartonok és gyurma segítségével közlekedési táblákat is állíthatunk, valamint beszélgethetünk a közlekedés témájáról.

3. Gyakoroljuk be a közlekedési lámpák színeit:

Jelzőlámpa összeállítása színes papír felhasználásával

 

Alkotás: a sokoldalú kartondoboz

 2017. szeptember 08. - Borsós Zsófia (ZÖLDÍTŐ)

A feleslegessé vált kartondobozokat újrahasználhatjuk csomagoláshoz, emellett azonban kiváló alapanyagok az alkotáshoz. A karton használható képkeretként, melyet magokkal, termésekkel díszíthetünk, majd ráragaszthatjuk egy-egy háztartási csomagolópapírra festett képre:

Ha karikát vágunk a kartonlapból, rajzokkal, színes papírral díszítve koszorú is készülhet belőle, melyet formalyukasztó segítségével, színes levelekkel varázsolhatunk igazi őszi dekorációvá, valamint festhetünk is rá.

A formára vágott bábszínház és mézeskalács ház akril festékkel van díszítve. A bábszínház színpad részét maradék anyag fedi, melyet zsinegre rögzítettünk, úgy, hogy az előadás idejére félre lehessen húzni.

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány

 

Víz projekthét a pécsi Kertvárosi Óvodában

 2017. április 10. - Borsós Zsófia

A megtisztelő „Zöld Óvoda” címet a Kertvárosi Óvoda (székhely: Testvérvárosok tere 1-3.) 2016. decemberében nyerte el. A környezeti neveléssel eddig is foglalkoztunk óvodánkban, a pályázat megnyerése után a „Zöld Óvoda” cím által biztosított értékeket kiemelten építjük be az óvodai nevelés folyamatába- a környezeti és az egészségnevelési prioritásokat hangsúlyosan „kezeljük”, erre építve a fejlődést elősegítő tevékenységeket.

Célunk, hogy minél közelebb kerüljenek a gyermekek a természethez: megismerjék, tiszteljék, védjék. Hiszünk abban, hogy a tudatos és pozitív mintát adó neveléssel megalapozzuk a gyermekek környezetvédelmi attitűdjét. Valljuk, hogy a gyermekekben, a jövő nemzedékében fel kell ébresztenünk a felelősséget a környezet iránt. A fenntarthatóságra nevelésnek mi lehet (lesz) az eredménye? Kialakul a környezet iránti személyes felelősségük, mélyül és erősödik az elkötelezettségük. A gyermekeken keresztül formáljuk a szülők szemléletét is.

Az óvoda dokumentumaiban, a nevelőmunka folyamatában, a gyermeki tevékenységekben, valamint az óvodai programokban a környezet- egészségvédelmi alapeszme „zöld” tartalmakban jelenik meg. Arra törekszünk, hogy az elengedhetetlen táplálkozási, fogyasztói, hulladékkezelési, környezetvédelmi szokásokat megalapozzuk az óvodában.

Intézményünkben a „zöld jeles napok” megtartása három szinten valósul meg: csoportszinten az életkori sajátosságoknak megfelelően, óvodaszinten közösségformálással, valamint a szülők bevonásával a családok színterén is.

„Zöld Hírek” faliújság tudatja a szülőkkel az aktualitásokat (pl.: „Az év fája, madara”, természet- ünnepek, hasznos tudnivalók, környezet- és egészségbarát szemléletet formáló könyvek, cikkek, programok, civil szervezetek ajánlatai, stb.).

Az óvodapedagógusok és az alkalmazotti kör számára „Zöld könyvtárat” alakítottunk ki a nevelői szobában. Az óvoda web- oldalán külön linken követhetik a „zöld eseményeket” az érdeklődők (http://www.kertvarosiovi.hu/zold-ovoda-223)

„Víz projekthetet” is több megbeszélés előzte meg- egyeztetve a célkitűzéseket, feladatokat, tudástartalmakat és legfőképpen a közös programokat. A nevelési év során a víz témájával a gyermekek már többször találkoztak. A projekt során a gyermekek ismereteit kívántuk bővíteni a következő vízzel kapcsolatos témákban: vízi élettérrel való ismerkedés, víz jelentősége az élőlények számára, víz védelme, takarékos vízfelhasználás szokásainak kialakítása. A gyermekek meglévő tudásának felszínre hozására törekedtünk. Játékos tapasztalatszerzéshez, vízzel kapcsolatos szerepjátékokhoz eszközöket készítettünk.

Fontosnak tarjuk, hogy a gyermekek számára biztosítsunk olyan lehetőségeket, ahol találkozhatnak egymással, illetve betekintést nyerhetnek a csoportok életébe, tevékenységeibe. Egy- egy témahétnek a szülők aktív részesei: gyűjtőmunkába bekapcsolódnak, részt vesznek a megvalósítás folyamatában, illetve megtekinthetik a végeredményt. Ezt a projekthetet is egy kiállítással zártuk.

Óvodánk épülete a Testvérvárosok terén felújítás alatt áll, így ideiglenesen az Anikó utca 1. sz. alatt működünk. Hatalmas aulával rendelkezünk, mely lehetőséget biztosít a közös események lebonyolítására.

Víz projekthét forgatókönyve- közös programok

1.       nap „ÖLTÖZZ ZÖLDBE!”flashmobhoz csatlakozás

2.      nap Fényképezkedés az aulában fotóparavánnal: Belebújhattak a gyerekek Ariel, a kis hableány szerepébe, illetve kinézhettek a cápa szájából.

3.      nap Mozgásos- ügyességi játékok a víz témájában az aulában

·         „Vigyázz a vízre!” - vízhordás eszközzel meghatározott célba, edénytöltéssel. Differenciálás: nagyok számára versenyjáték, kicsik egyéni próbálkozása. Eszközök: kancsó, műanyag kupak, dobozok, mérőkanál, víz.

·         „A békakirály kútja” – célbadobás vízzel teli edénybe. Differenciálási lehetőség a „kút” méretében, illetve a kúttól való távolságban. Eszközök: vödör három méretben „békakirály fejével” ellátva, alufóliából gombócok, víz.

·         „Fogd ki a halacskákat!” - horgászos játék. Eszközök: kagyló medence, horgászbotok, szivacs halak, víz.

·         „Ariel gyöngye” –Gyöngyöt, üveggolyót, pénzt gyűjthettek a gyermekek különböző eszközökkel. Eszközök: kagyló medence, eltérő méretű szűrők, csipeszek, víz, tálak.

·         „Juss át a túloldalra!” Mozgásos ügyességi játék: egyensúlyozó járás, lépések, ugrások, átlépések akadálypályákon a célig. Eszközök: Wesco elemek, téglák, kék lepedők, kötél, babzsák.

A csapatok forgószínpad szerűen követték egymást. Mindenki kipróbálhatta magát a különböző ügyességi játékokban. A feladatok összeállításánál hangsúlyt fektettünk az életkori sajátosságokból és az egyéni képességekből fakadó különbségekre, ezért több nehézségi fokozatot jelentettünk meg a játékok kivitelezésében.

4.      nap „Vízi világ” kiállítás az aulában. A gyermekek vízzel kapcsolatos alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. Minden csoport készített egy közös munkát is. Változatos technikákat használva jelenítették meg a gyermekek a vízi életteret. Játékok során, eszközök készítésekor, rajzolás, festés, mintázás az újrahasznosítás jegyében zajlott.

5.      nap „Hangoló” zenés gyermekszínház műsora a víz körforgásáról

 

A hét során megvalósult a víz témakörnek a komplex feldolgozása. A csoportokon belül változatos tapasztalatszerzéssel, ismeretnyújtással játékosan szereztek a gyermekek ismeretet a természetes vizeinkről és élővilágukról, a víznek, mint lételemnek a fontosságáról és a védelméről. A hét során fejlődött a gyermekek értelmi, szocializációs, kommunikációs, testi képességeik.

A víz projekthét a Kertvárosi Óvoda nevelőtestületének közös munkája.

Az összefoglalót készítette:

Hirdiné Deák Diána

óvodavezető- helyettes

Kertvárosi Óvoda

Forrás: http://zoldito.blog.hu/2017/04/10/jogyakorlat_853# 


Az év fájaA 2017-es évre is megválasztották az év fáját, vadvirágát, emlősét, madarát, rovarát és halát:

Az év fája

A vadalmát választották a 2017-es év fájává. A vadalma hazánkban ritka, különleges fa. Annak ellenére, hogy a sík vidékeken és a középhegységekben egyaránt megtalálható, veszélyeztetett faj. 6-10 méter magasra nő, virágzása mindössze egy hétig tart, általában április második felében nyílnak erős illatú, fehérben és rózsaszínben játszó virágai. Ősszel fanyar ízű, kemény húsú, zöldessárga termést hoz, amely a szarvasok és a vaddisznók kedvelt tápláléka. Fája szívós, korábban rajztáblát, vonalzót, szántalpat és az órákhoz fogaskereket is készítettek belőle. Ma fontos szerepe van az erdei biodiverzitás fenntartásában, például méhlegelőként szolgál.

 Képek forrása: Országos Erdészeti Egyesület - Az év fája

Forrás, bővebb információ: Országos Erdészeti Egyesület - Az év fája

Az év vadvirága

Az év vadvirága a hóvirág lett, amely az amarilliszfélék családjába tartozik és 2005 óta védett növény, az eszmei értéke 10.000 Ft. 

Forrás, bővebb információ: Év vadvirága

Az év madara

Idén a tengelic nyerte el az év madara címet. A tengelic könnyen felismerhető piros fejéről, hegyes, elefántcsont fehér csőréről és sárga szárnytollairól. Az egyik legtarkább európai pintyféle, hazánkban pedig a leggyakoribb fészkelő madarak közé tartozik. Számukat 622-763 ezer pár körülire becsülik. A sík és a dombvidéki, fákkal tarkított területeket kedvelik. Gyomnövények magvaival táplálkoznak, melyet a fiókák számára rovarokkal egészítenek ki. A madáretetők gyakori vendége.

Képek forrása: Magyar Madártani Egyesület (fotó: Orbán Zoltán)

Nagy Károly Youtube-on megosztott felvételén megfigyelhetjük a tengelic hangját:

A videó forrása: Youtube

Forrás, bővebb információ:Magyar Madártani Egyesület

Az év emlőse

Ebben az évben a mogyorós pelét választották az év emlősévé. Hazákban viszonylag gyakori, a dús aljnövényzetű, tölgy- és bükk erdőket, valamint a nagyobb parkokat egyaránt kedveli, megél a síkvidékeken, de a domb- és hegyvidékeken is találkozhatunk vele. Táplálék után éjszaka kutat, főként magvakkal, rügyekkel, gyümölcsökkel táplálkozik. Gömb alakú fészket készít, lakhelyéhez erősen ragaszkodik, téli álmot alszik. Hazákban védett állat, eszmei értéke 50.000 Ft. 

Kép forrása: Föld Napja Alapítvány

Forrás, bővebb információ: ProVértes 

Az év rovara

Rágcsálom az erdő fáit, agancsom az ékem, védett vagyok, ne árts nékem!

Magyarországon 6 szarvasbogár faj él, ennek egyike a nagy szarvasbogár, melyet a  a 2017-es év rovarává választottak. A hím és a nőstény megjelenése szembetűnő eltérést mutat. A hím 30-80 mm hosszú, teste barnás fekete színű, szárnyfedői és agancsszerű rágója pedig vöröses. A nőstény 25–50 mm hosszú, a híménél keskenyebb a feje és kisebb a rágója. Hazánkban főként a hegyvidékek és dombvidékek tölgyeseiben él, megtalálható parkokban, arborétumokban, ligetes erdőkben és erdőszéleken. A kifejlett hímek mindössze 4–5 hétig élnek, a párosodás után elpusztulnak, a nőstények élettartama hosszabb. A nagy szarvasbogarat főként az élőhelyei fogyatkozása veszélyezteti, fejlődéséhez idős fákra, tuskókra van szüksége, melyek számát a gazdasági célú erdőművelés jelentős mértékben csökkenti. Natura 2000 jelölőfaj és védett, eszmei értéke 10.000 Ft.  

Nőstény (balra) és hím (jobbra) nagy szarvasbogár (fotó: Somay László)

Kép forrás: Magyar Természettudományi Múzeum Blog

Az év hala

2017-ben az év hala a harcsa, amely könnyen felismerhető széles szájáról és bajszáról. Hosszú életű hal, állóvizekben és lassú folyókban találkozhatunk vele. Az egyik legnagyobbra halunk, a hossza elérheti a 2,5 métert is. Ragadozó, apró halivadékokkal és gerinctelen állatokkal táplálkozik. Közkedvelt, mivel húsa ízletes és szálkamentes. 

A Kanizsa TV is beszámolt az év haláról:

 Videó forrása: Youtube

Kép forrása: