Zöld Óvoda

Minden, ami Zöld Ovi, képekben ⇒

 

Víz projekthét a pécsi Kertvárosi Óvodában

 2017. április 10. - Borsós Zsófia

A megtisztelő „Zöld Óvoda” címet a Kertvárosi Óvoda (székhely: Testvérvárosok tere 1-3.) 2016. decemberében nyerte el. A környezeti neveléssel eddig is foglalkoztunk óvodánkban, a pályázat megnyerése után a „Zöld Óvoda” cím által biztosított értékeket kiemelten építjük be az óvodai nevelés folyamatába- a környezeti és az egészségnevelési prioritásokat hangsúlyosan „kezeljük”, erre építve a fejlődést elősegítő tevékenységeket.

Célunk, hogy minél közelebb kerüljenek a gyermekek a természethez: megismerjék, tiszteljék, védjék. Hiszünk abban, hogy a tudatos és pozitív mintát adó neveléssel megalapozzuk a gyermekek környezetvédelmi attitűdjét. Valljuk, hogy a gyermekekben, a jövő nemzedékében fel kell ébresztenünk a felelősséget a környezet iránt. A fenntarthatóságra nevelésnek mi lehet (lesz) az eredménye? Kialakul a környezet iránti személyes felelősségük, mélyül és erősödik az elkötelezettségük. A gyermekeken keresztül formáljuk a szülők szemléletét is.

Az óvoda dokumentumaiban, a nevelőmunka folyamatában, a gyermeki tevékenységekben, valamint az óvodai programokban a környezet- egészségvédelmi alapeszme „zöld” tartalmakban jelenik meg. Arra törekszünk, hogy az elengedhetetlen táplálkozási, fogyasztói, hulladékkezelési, környezetvédelmi szokásokat megalapozzuk az óvodában.

Intézményünkben a „zöld jeles napok” megtartása három szinten valósul meg: csoportszinten az életkori sajátosságoknak megfelelően, óvodaszinten közösségformálással, valamint a szülők bevonásával a családok színterén is.

„Zöld Hírek” faliújság tudatja a szülőkkel az aktualitásokat (pl.: „Az év fája, madara”, természet- ünnepek, hasznos tudnivalók, környezet- és egészségbarát szemléletet formáló könyvek, cikkek, programok, civil szervezetek ajánlatai, stb.).

Az óvodapedagógusok és az alkalmazotti kör számára „Zöld könyvtárat” alakítottunk ki a nevelői szobában. Az óvoda web- oldalán külön linken követhetik a „zöld eseményeket” az érdeklődők (http://www.kertvarosiovi.hu/zold-ovoda-223)

„Víz projekthetet” is több megbeszélés előzte meg- egyeztetve a célkitűzéseket, feladatokat, tudástartalmakat és legfőképpen a közös programokat. A nevelési év során a víz témájával a gyermekek már többször találkoztak. A projekt során a gyermekek ismereteit kívántuk bővíteni a következő vízzel kapcsolatos témákban: vízi élettérrel való ismerkedés, víz jelentősége az élőlények számára, víz védelme, takarékos vízfelhasználás szokásainak kialakítása. A gyermekek meglévő tudásának felszínre hozására törekedtünk. Játékos tapasztalatszerzéshez, vízzel kapcsolatos szerepjátékokhoz eszközöket készítettünk.

Fontosnak tarjuk, hogy a gyermekek számára biztosítsunk olyan lehetőségeket, ahol találkozhatnak egymással, illetve betekintést nyerhetnek a csoportok életébe, tevékenységeibe. Egy- egy témahétnek a szülők aktív részesei: gyűjtőmunkába bekapcsolódnak, részt vesznek a megvalósítás folyamatában, illetve megtekinthetik a végeredményt. Ezt a projekthetet is egy kiállítással zártuk.

Óvodánk épülete a Testvérvárosok terén felújítás alatt áll, így ideiglenesen az Anikó utca 1. sz. alatt működünk. Hatalmas aulával rendelkezünk, mely lehetőséget biztosít a közös események lebonyolítására.

Víz projekthét forgatókönyve- közös programok

1.       nap „ÖLTÖZZ ZÖLDBE!”flashmobhoz csatlakozás

2.      nap Fényképezkedés az aulában fotóparavánnal: Belebújhattak a gyerekek Ariel, a kis hableány szerepébe, illetve kinézhettek a cápa szájából.

3.      nap Mozgásos- ügyességi játékok a víz témájában az aulában

·         „Vigyázz a vízre!” - vízhordás eszközzel meghatározott célba, edénytöltéssel. Differenciálás: nagyok számára versenyjáték, kicsik egyéni próbálkozása. Eszközök: kancsó, műanyag kupak, dobozok, mérőkanál, víz.

·         „A békakirály kútja” – célbadobás vízzel teli edénybe. Differenciálási lehetőség a „kút” méretében, illetve a kúttól való távolságban. Eszközök: vödör három méretben „békakirály fejével” ellátva, alufóliából gombócok, víz.

·         „Fogd ki a halacskákat!” - horgászos játék. Eszközök: kagyló medence, horgászbotok, szivacs halak, víz.

·         „Ariel gyöngye” –Gyöngyöt, üveggolyót, pénzt gyűjthettek a gyermekek különböző eszközökkel. Eszközök: kagyló medence, eltérő méretű szűrők, csipeszek, víz, tálak.

·         „Juss át a túloldalra!” Mozgásos ügyességi játék: egyensúlyozó járás, lépések, ugrások, átlépések akadálypályákon a célig. Eszközök: Wesco elemek, téglák, kék lepedők, kötél, babzsák.

A csapatok forgószínpad szerűen követték egymást. Mindenki kipróbálhatta magát a különböző ügyességi játékokban. A feladatok összeállításánál hangsúlyt fektettünk az életkori sajátosságokból és az egyéni képességekből fakadó különbségekre, ezért több nehézségi fokozatot jelentettünk meg a játékok kivitelezésében.

4.      nap „Vízi világ” kiállítás az aulában. A gyermekek vízzel kapcsolatos alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. Minden csoport készített egy közös munkát is. Változatos technikákat használva jelenítették meg a gyermekek a vízi életteret. Játékok során, eszközök készítésekor, rajzolás, festés, mintázás az újrahasznosítás jegyében zajlott.

5.      nap „Hangoló” zenés gyermekszínház műsora a víz körforgásáról

 

A hét során megvalósult a víz témakörnek a komplex feldolgozása. A csoportokon belül változatos tapasztalatszerzéssel, ismeretnyújtással játékosan szereztek a gyermekek ismeretet a természetes vizeinkről és élővilágukról, a víznek, mint lételemnek a fontosságáról és a védelméről. A hét során fejlődött a gyermekek értelmi, szocializációs, kommunikációs, testi képességeik.

A víz projekthét a Kertvárosi Óvoda nevelőtestületének közös munkája.

Az összefoglalót készítette:

Hirdiné Deák Diána

óvodavezető- helyettes

Kertvárosi Óvoda

Forrás: http://zoldito.blog.hu/2017/04/10/jogyakorlat_853#

 

Az év fájaA 2017-es évre is megválasztották az év fáját, vadvirágát, emlősét, madarát, rovarát és halát:

Az év fája

A vadalmát választották a 2017-es év fájává. A vadalma hazánkban ritka, különleges fa. Annak ellenére, hogy a sík vidékeken és a középhegységekben egyaránt megtalálható, veszélyeztetett faj. 6-10 méter magasra nő, virágzása mindössze egy hétig tart, általában április második felében nyílnak erős illatú, fehérben és rózsaszínben játszó virágai. Ősszel fanyar ízű, kemény húsú, zöldessárga termést hoz, amely a szarvasok és a vaddisznók kedvelt tápláléka. Fája szívós, korábban rajztáblát, vonalzót, szántalpat és az órákhoz fogaskereket is készítettek belőle. Ma fontos szerepe van az erdei biodiverzitás fenntartásában, például méhlegelőként szolgál.

 Képek forrása: Országos Erdészeti Egyesület - Az év fája

Forrás, bővebb információ: Országos Erdészeti Egyesület - Az év fája

Az év vadvirága

Az év vadvirága a hóvirág lett, amely az amarilliszfélék családjába tartozik és 2005 óta védett növény, az eszmei értéke 10.000 Ft. 

Forrás, bővebb információ: Év vadvirága

Az év madara

Idén a tengelic nyerte el az év madara címet. A tengelic könnyen felismerhető piros fejéről, hegyes, elefántcsont fehér csőréről és sárga szárnytollairól. Az egyik legtarkább európai pintyféle, hazánkban pedig a leggyakoribb fészkelő madarak közé tartozik. Számukat 622-763 ezer pár körülire becsülik. A sík és a dombvidéki, fákkal tarkított területeket kedvelik. Gyomnövények magvaival táplálkoznak, melyet a fiókák számára rovarokkal egészítenek ki. A madáretetők gyakori vendége.

Képek forrása: Magyar Madártani Egyesület (fotó: Orbán Zoltán)

Nagy Károly Youtube-on megosztott felvételén megfigyelhetjük a tengelic hangját:

A videó forrása: Youtube

Forrás, bővebb információ:Magyar Madártani Egyesület

Az év emlőse

Ebben az évben a mogyorós pelét választották az év emlősévé. Hazákban viszonylag gyakori, a dús aljnövényzetű, tölgy- és bükk erdőket, valamint a nagyobb parkokat egyaránt kedveli, megél a síkvidékeken, de a domb- és hegyvidékeken is találkozhatunk vele. Táplálék után éjszaka kutat, főként magvakkal, rügyekkel, gyümölcsökkel táplálkozik. Gömb alakú fészket készít, lakhelyéhez erősen ragaszkodik, téli álmot alszik. Hazákban védett állat, eszmei értéke 50.000 Ft. 

Kép forrása: Föld Napja Alapítvány

Forrás, bővebb információ: ProVértes 

Az év rovara

Rágcsálom az erdő fáit, agancsom az ékem, védett vagyok, ne árts nékem!

Magyarországon 6 szarvasbogár faj él, ennek egyike a nagy szarvasbogár, melyet a  a 2017-es év rovarává választottak. A hím és a nőstény megjelenése szembetűnő eltérést mutat. A hím 30-80 mm hosszú, teste barnás fekete színű, szárnyfedői és agancsszerű rágója pedig vöröses. A nőstény 25–50 mm hosszú, a híménél keskenyebb a feje és kisebb a rágója. Hazánkban főként a hegyvidékek és dombvidékek tölgyeseiben él, megtalálható parkokban, arborétumokban, ligetes erdőkben és erdőszéleken. A kifejlett hímek mindössze 4–5 hétig élnek, a párosodás után elpusztulnak, a nőstények élettartama hosszabb. A nagy szarvasbogarat főként az élőhelyei fogyatkozása veszélyezteti, fejlődéséhez idős fákra, tuskókra van szüksége, melyek számát a gazdasági célú erdőművelés jelentős mértékben csökkenti. Natura 2000 jelölőfaj és védett, eszmei értéke 10.000 Ft.  

Nőstény (balra) és hím (jobbra) nagy szarvasbogár (fotó: Somay László)

Kép forrás: Magyar Természettudományi Múzeum Blog

Az év hala

2017-ben az év hala a harcsa, amely könnyen felismerhető széles szájáról és bajszáról. Hosszú életű hal, állóvizekben és lassú folyókban találkozhatunk vele. Az egyik legnagyobbra halunk, a hossza elérheti a 2,5 métert is. Ragadozó, apró halivadékokkal és gerinctelen állatokkal táplálkozik. Közkedvelt, mivel húsa ízletes és szálkamentes. 

A Kanizsa TV is beszámolt az év haláról:

 Videó forrása: Youtube

Kép forrása: Magyar Haltani Társaság (fotó: Harka Ákos)

Forrás és bővebb információ: Magyar Haltani Társaság

 

 

Zöld Óvoda - Jeles napok, hagyományok

Időpont

Téma

Felelős

Érintettek köre

Megvalósulás folyamata

Hely

Szept.

 

EGÉSZSÉG­HÉT

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek, szülők, dolgozók

Egészséges életmód alakítása.

Savanyúság elrakása.

Gyümölcssaláta készí­té­se. Kiállítás a fo­lyo­són. Zenés mozgás az udvaron. Védőnő elő­a­dása a „fog­ma­nók­ról”.

csoport­szo­bák,

folyosó,

udvar

Szept. 22.

AUTÓMEN-TES NAP

Óvodai dolgozók

Gyermekek, szülők, dolgozók

Egészséges életmód alakítása: gyaloglás, kerékpározás, motor

Udvar

Szept. 23

TAKARÍTÁ­SI VILÁGNAP

Óvodai dolgozók

Gyermekek, szülők, dolgozók

Környezetünk tisztán tartása, takarítás, por­tör­lés, virágok lemo-sása, levél szedése

csoportszo­bák, udvar, óvoda kör­nyé­ke

Október

4.

ÁLLATOK VILÁGNAP-JA

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek, szülők, dolgozók

A szűkebb és tágabb környe­zetünkben élő állatok megis­me­rése, melyek boldogabbá, gazdagabbá teszik min­den­napjainkat. Elmélyülés a témában min­den szinten. Kiállítás – rajz, termés kiállí­tás.

Kirándulás a Pécs-So­mo­gyi állat­si­mo­ga­tó­ba.

Csoportszo­bák, folyosó.

Kirándulás helyszíne

November 11.

MÁRTON-NAP

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek, szülők, dolgozók

Márton napi hagyo­má­nyok, nép-szo­ká­sok, felelevenítése, (lúd – udvar készítése, sütés stb.) rövid gyer­mek­műsorok, lámpás felvonulás a szü­lők­kel, közös falatozás az udvaron – él­mény­szer­zés

Csoportszo­ba, folyosó, aula, udvar

November utolsó péntekje

 

NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP

Óvodai dolgozók

Gyermekek, szülők, dolgozók

Takarékos­ságra ne­ve­lés játékosan, fi­gye­lem felhívás

Aula, faliújságok

December

8 – 10.

KARÁ-CSONY-VÁRÓ HÉT

Óvodai dolgozók

Szülők, gyerekek,

érdeklődők.

Ünnepi hangulat, (ze­ne, dekoráció, büfé)

Játszóház keretében ajándékok, játékok, díszek készítése közösen az óvoda au-lájában délutánonként.

Aula

December 13

Luca nap, madárkará-csony

Óvodai dolgozók

Gyermekek, szülők, dolgozók

Búza ültetése, madáretetés

Csoportszo­ba, udvar

December 17.

FELNŐTT KARÁ-CSONYI EST

Óvoda-vezető,

Alkalmazotti közösség

Dolgozók karácsonyi ünnepélye.

Közös ünneplés, aján­dékozás, dolgozók megvendége­lése

Aula

Január 13.

ZENE NAPJA

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek, szülők, dolgozók

Táncház szervezése

Hangverseny

Hangszerek meg­is­me­rése

Hangoló előadása

Aula

Február 13.

SZÜLŐK BÁLJA

Óvodavezető,

Óvodavezető helyettes

Szülők, dolgozók, meghívott vendégek

Kapcsolattar­tás épí­té­se, hangulatos, tar­tal­mas est biztosítása, kö­­zös szórako­zás. Alapítvá­nyi bevétel növelése.

TVT. Ált. Isk. Aulája

Március

16 – 18.

HÚSVÉT-VÁRÓ HÉT

Óvodavezető helyettes

Csoportos óvónők

Szülő, gyermek, dolgozók

Aulában napi 2 cso­port részvételével ün­nep­várás, barkácsolás

Aula

Márc. 22.

VÍZ VILÁGNAP-JA

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek, szülők, alkalmazot­tak köre

Sokoldalú tapasztalat­szer­zések óvodán be­lül és kívül. A víz fel­használási lehetőségei, ereje, óvása, védelme. Ki­rán­dulás a Ma­lom­völ­gyi tóhoz. Gyűjtőmunka, rajz­verseny, kiállí­tás, kí­sér­letek

Csoportszo­ba, folyosó, aula, udvar

Április - május beíratás ideje, és a beíratás előtti hét

NYÍLTHÉT SZERVEZÉ-SE

az óvodai beíratás előtt és ideje alatt

Óvoda-vezető helyettes,

csoportos óvónők

Szülők, gyerekek, alkalmazotti közösség

Érdeklődő, leendő szü­lők betekintést nyer­nek az óvodai élet­be, illetve gyerme­keik bekapcso­lód­hat­nak az óvodai tevé­kenységekbe, ismer­kednek óvodánkkal.

Az óvoda nép­sze­rű­sí­tése.

Csoportszo­bák, aula, udvar

Április - május

JÁTSZÓHÁZ (BEÍRATÁS ELŐTTI PÉNTEK, 15-18 ÓRÁIG)

Óvoda-vezető helyettes,

két megbízott óvodapeda­gó­gus

Szülők, gyerekek, nagycsopor­tos óvónők

A leendő óvodások, érdeklődők aktívan részt vehetnek a ját­szóházban, nyílt be­szél­getések a szülők­kel.

Aula,

narancssárga és rózsaszín csoportszo­bák

Április 22.

A FÖLD NAPJA

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek,

szülők,

alkalmazot­tak köre

Élményszerű­en és cél­tudatosan a föld ér­té­ke­inek meg­is­mer­te­té­se, óvása-védése, já­té­kos formában, vi­rág­pa­lánták ültetése. Környezetünk szé­pí­té­se, védelme.

Csoportszo­bák, aula, udvar

Május 20.

KIHÍVÁS NAPJA

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek,

szülők,

alkalmazot­tak köre

Változatos mozgásos játékok szervezése dé­le­lőtt folyamán. Díszített udvar, pályák építése. Közös moz­gás, versenyzés örö­me.

Udvar

Május

27.

GYERMEK-NAP

Két megbízott óvodapeda­gó­gus

Gyermekek

Dolgozók

Légvár, arcfestés, népi gyermekjátékok

 

 

Június 5.

KÖRNYE-ZETVÉ­DELMI VILÁGNAP

Óvodavezető helyettes,

csoportos óvónők

Gyermekek, szülők, dolgozók

Környezetünk tisztán tartása, szemét szedés,

Udvar, óvoda környéke


Zöld Óvoda - Ünnepeink rendje

Időpont

Ünnepek

Felelősök

Megvalósulás folyamata

Érintettek köre

December

MIKULÁS

Csoportos óvónők

Közös élménynyújtás, ajándékozás

Délelőtt az aulában, két részletben

Kis – közép – nagycsoport illetve a csoport­szobákban

Gyermekek

Szülők

Dolgozók

December

KARÁCSONY

Csoportos óvónők

Szülők közössége

Fenyőfaállítás előző este, aján­dé­ko­zás öröme, ünnepi hangulat, közös élmény megteremtése, (déle­lőtt két részletben, az óvoda aulájában)

Pillangó nagycso­portosok és a fel­nőt­tek ünnepi műsora

Február

 

FARSANG

Óvodavezető helyettes

Csoportos óvónők

Nyílt farsang az óvoda aulájában, és csoportszobákban, délelőtt folya­mán

Zene – tánc - műsor, tréfás játékok az aulában, eszem-iszom a cso­port­szo­bákban - farsangi hangulat

Minden részvevő szülő és dolgozó is jelmezben farsangol

Március

 

MÁRCIUS 15.

Óvodavezető helyettes

Csoportos óvónők

Közös ünneplés, élménynyújtás

Délelőtt az aulában együtt az egész óvoda

Gyermekek,

Dolgozók

Április

HÚSVÉT

Csoportos óvónők

Szülők közössége

Tojásfestés, locsolkodás, ajándék-készítés, hagyományok felele­ve­ní­té­se

Délelőtt, csoportonként

Május

 

ANYÁK NAPJA

Csoportos óvónők

Ajándékkészítés. Meghitt hangulat, feldíszített környezet

Csoportonként egyénileg.

Gyermekek

Szülők, Dolgozók

Június

ÉVZÁRÓ

Óvodavezető helyettes,

Csoportos óvónők

Az év során tanultak bemutatása

Gyermekek megajándékozása az óvo­da aulájában.

Nyílt ünnep a szülők részvételével.

Gyermekek

Szülők

Dolgozók

Június

ÉVZÁRÓ, BALLAGÁS

Az év során tanultak bemutatása, iskolába menők búcsúztatása

Gyermekek megajándékozása az óvoda aulájában.

Nyílt ünnep.